Wespen en wespachtigen in Nederland

In Nederland zijn er verschillende wespensoorten en wespachtigen. Wat sommige mensen misschien niet weten, is dat mieren ook wespachtigen zijn. Ze zijn afkomstig van de gravende wespensoorten. Daarnaast bestaan er ook nog mierwespen.

De gewone wesp

De bekendste wespensoort in Nederland is de gewone wesp (Latijn: Vespula vulgaris). Deze wesp maakt zijn wespennest van papier, en deze wespensoort steekt ook. Vaak is het zo dat wij de wespennesten van deze soort verwijderen.

De Duitse Wesp

Maar de gewone wesp is niet de enige veelvoorkomende wespensoort in Nederland. De Duitse wesp (Latijn: Vespula germanica) komt ook veel voor in Nederland. Ook deze wesp bouwt zijn wespennest van papier. Het is dus een papierwesp. Deze wesp verdedigt zijn wespennest heel agressief, en daarom moet de wespenbestrijder vaak langskomen om het wespennest van deze soort te verwijderen.

De Duitse wesp en de gewone wesp worden samen ook wel de 'limonadewespen' genoemd. Het onderscheiden tussen deze wespensoorten is erg moeilijk. Het verschil zit hem in de tekening op het lijf. Maar er zijn ook nog verschillen in de tekening tussen mannetjeswespen, vrouwtjeswespen en de koningin. 

Doorgaans bestrijden wij de gewone wesp en de Duitse wesp.

Ook zullen we het nog even hebben over de graafwesp, de galwesp en de hoornaar.

De graafwesp

Hier vindt u een korte video over de graafwesp:

De graafwesp bouwt dus geen wespennest, in tegenstelling tot de gewone wesp en de Duitse wesp. De wespenbestrijder krijgt hierdoor zelden een aanvraag voor het verwijderen van graafwespen.

De galwesp

De galwesp legt zijn eitjes op bladeren van planten. Deze vormen vervolgens een gal. Deze wespensoort kan overlast veroorzaken in de tuin, en daarom krijgt de wespenbestrijder wel eens een aanvraag om deze wespensoort te verwijderen. 

Hoornaar

De hoornaar is een zeldzame wespachtige. Deze wespachtige kan moeiteloos tot twee keer zo groot worden als de normale wesp, waarbij 3 centimeter niet abnormaal is. Als je de hoornaar voor het eerst ziet, kan je best schrikken. Hij ziet eruit als een hele grote wesp. Toch hoef je niet bang te zijn voor deze wespachtige. De hoornaar is minder agressief dan de zogenoemde 'limonadewespen'. Bovendien is de hoornaar niet geïntresseerd in zoetigheid, en daardoor valt hij minder vaak mensen lastig. Kleinere insecten en libelles moeten wel uitkijken voor deze superwesp. De steek van een hoornaar kan erg pijnlijk zijn. Net zoals de gewone wesp en de Duitse wesp bouwt de hoornaar zijn nest soms in of rondom woningen. Hierdoor kan er een hoornaarsplaag ontstaan. Ook voor deze wespachtige kunt u een wespenbestrijder inschakelen die het wespennest zal verwijderen.

Last van wespen?

Vul hieronder uw postcode of plaatsnaam in en vind een wespenbestrijder bij u in de buurt.